Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus projekt Albano utsett till Sveriges främsta hållbara stadsdelsprojekt

Måndag, 30 juni 2014
Akademiska Hus stadsdelsprojekt Albano i Stockholm har av Sweden Green Building Council (SGBC) utsetts till Sveriges främsta hållbara stadsdelsprojekt.

- I Albano har vi integrerat ekosystemtjänster med de traditionella kvaliteterna i stadsplaneringen, vilket resulterat i socialekologisk stadsplanering av yttersta värdsklass enligt de medverkande forskarna på Stockholms Resilience Centre och KTH Arkitektur.

Ambitionen är också att åstadkomma en hög grad av självförsörjning av energi bland annat genom en småskalig lokal energiproduktion, säger Jerker Nyblom, senior rådgivare i hållbarhetsfrågor på Akademiska Hus.

På världskonferensen SB14 i Barcelona i oktober kommer 10 svenska byggnads- och stadsdelsprojekt att visas upp som exempel på det främsta Sverige har att erbjuda inom hållbart byggande. Det är Sweden Green Building Council, Formas och Boverket som låtit en jury, bestående av forskare och branschexperter, utse 10 vinnare från närmare 50 nomineringar.

Fem nya byggnader, två ombyggnader och tre stadsdelsprojekt från olika delar av landet kommer att presenteras på utställningen under tre dagar, där Sveriges världsledande roll i det hållbara byggandet kommer att lyftas fram.

De vinnande projekten visar alla på ett starkt hållbarhetstänkande, vilja att använda ny teknik för att skapa grönare miljöer och innovativa lösningar för att sätta både miljö och människor i fokus. Vinnarna är i kategorin nya byggnader Greenhouse Augustenborg i Malmö, Backsippans förskola i Ronneby, Väla Gård i Helsingborg, Herrestaskolan i Järfälla och Masthusen kv11 i Malmö och i kategorin ombyggnader Rådhus Skåne i Kristianstad och Swecohuset i Stockholm.

De vinnande projekten inom hållbara stadsdelar är Akademiska Hus projekt Albano i Stockholm, Sköna Gröna Lagersberg i Eskilstuna och Brunnshög i Lund.

- Målet har varit att ta ett helhetgrepp på hållbarhetsaspekterna som uppkommer vid utvecklingen av en stadsdel. Vi har sökt innovativa och kreativa lösningar och ibland siktat bortom de lösningar som vi idag känner till fullt ut. Därför är det extra roligt att Albano uppmärksammas som ett av de bästa stadsdelsprojekt vi har i Sverige, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef Akademiska Hus.

Mer information om vinnarna, samt juryns motiveringar, finns på sb14.sgbc.se