Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Carolin Åberg Sjöqvist
Chefsjurist; Säkerhetsskyddschef
070 664 24 62
carolin.aberg@akademiskahus.se

Konkurrensverket lämnar in ytterligare ansökningar om upphandlingsskadeavgifter mot Akademiska Hus

Onsdag, 2 juli 2014
Konkurrensverket har lämnat in ytterligare sex ansökningar om upphandlingsskadeavgifter för avtal som Akademiska Hus ingått under 2013. Samtidigt har Akademiska Hus fått prövningstillstånd av kammarrätten i Sundsvall för LOU-målet gällande upphandlingen av ombyggnaden av Skogishuset i Umeå.

Den 10 juni biföll förvaltningsrätten Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift mot Akademiska Hus. Ärendet gällde en upphandling av entreprenör till ny- och ombyggnationen av Skogishuset på Campus Umeå. Domen innebär att Akademiska Hus ska betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift. I ansökan om upphandlingsskadeavgift, som lämnades in i september 2012, menade Konkurrensverket att Akademiska Hus borde ha följt LOU.

Akademiska Hus överklagade förvaltningsrättens dom eftersom bolaget vill ha ett klargörande om huruvida det i fortsättningen ska tillämpa LOU eller inte, och har nu fått prövningstillstånd av kammarrätten. För en prejudicerande dom krävs ett avgörande i överinstans. Akademiska Hus anser inte att förvaltningsrätten gjort en korrekt bedömning av den verksamhet som bolaget bedriver i fråga om dess konkurrensutsatthet och det uppdrag bolaget har av ägaren att bedriva verksamheten på affärsmässiga villkor och generera en marknadsmässig avkastning.