Till navigation Till innehåll (s)

Europas största solcellsanläggning i sitt slag invigs på campus LTH

Måndag, 22 september 2014
Nu invigs Europas största solcellsanläggning med högeffektiva solpaneler från LG på campus LTH i Lund. Projektet är ett samarbete mellan Akademiska Hus och Kraftringen och anläggningen beräknas producera runt 150 000 kWh per år, vilket motsvarar årsbehovet av hushållsel för 30 villor.  

Solcellsanläggning på Campus Lund

I Akademiska Hus hållbarhetsmål ingår att minska mängden köpt energi med 50 procent till år 2025 jämfört med år 2000. Att öka produktionen av förnybar energi är en grundförutsättning i utvecklingen av framtidens hållbara samhälle.  En solcellsanläggning med en total yta på ca 850 kvadratmeter har under sommaren installerats på taket på Maskinteknik-huset på Lunds Tekniska Högskola.

Anläggningen är Europas största solcellsanläggning med 300 Wp högeffektiva neonpaneler från LG. Det unika med anläggningen är att varje solcellspanel utnyttjar ljuset som träffar både på framsidan och undersidan av cellen, vilket bidrar till att reflektionen från det vita taket absorberas och ger extra energi.

-Det sker en spännande utveckling av solceller och jag är stolt över att vi har Europas största anläggning med högeffektiva paneler. Det visar på att Akademiska Hus är ett företag i framkant. Nu kommer vi att utreda möjligheten att utöka vårt bestånd av förnybar energi på campus i Lund, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör Akademiska Hus.

-Som viktig aktör i omställningen till ett hållbart samhälle arbetar Kraftringen aktivt med att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål, vilket samarbetet kring solcellsanläggningen på Akademiska Hus är ett utmärkt exempel på, säger Sylvia Michel, vd på Kraftringen.