Till navigation Till innehåll (s)

Kerstin Lindberg Göransson: Studentbostäder − en nyckelfråga

Torsdag, 4 september 2014
Studentbostäder har diskuterats mycket under den senaste tiden, och det är inte sällan som Akademiska Hus nämns i sammanhanget. Akademiska Hus relation till studentbostäder kan verka komplex, men egentligen är det mycket enkelt. 

Vi har sedan länge insett studentbostäders betydelse för såväl den växande universitetsorten som för det levande campuset, och vi gör vad vi kan inom ramen för vårt uppdrag. Just nu bidrar vi till att fler än 6000 studentbostäder kommer att byggas runt om i Sverige, bland annat i Stockholmssatsningen Sthlm6000+.

I skrivandet stund - innan valet - ingår det inte i Akademiska Hus uppdrag att bygga eller äga studentbostäder. Men under valrörelsen har flera partier talat om behovet av bostäder för unga och Alliansen har i sitt valmanifest särskilt nämnt att Akademiska Hus borde ha en tydligare roll i lösningen. Om detta betyder ett förändrat uppdrag för Akademiska Hus kan bara framtiden visa.

Vi anser att studentbostäder är en central fråga för lärosätenas framtida utveckling och byggandet av Sverige som kunskapsnation. Just nu medverkar Akademiska Hus till att fler än 6000 studentbostäder kommer att byggas i bland annat Stockholm, Uppsala, Lund, Göteborg, Umeå och Luleå. I Lund pågår en dialog med Lunds universitet, där ambitionen är att skapa möjlighet för 1000 nya studentbostäder före utgången av 2017 och där området Helsingkrona blir inflyttningsklart 2015. I Uppsala byggs 235 bostäder med inflyttning hösten 2014 och i Umeå och Luleå pågår detaljplanearbete med möjlig inflyttning i början av 2015.

Akademiska Hus är också initiativtagare till den stora satsningen Sthlm6000+, som samlar aktörer i Stockholmsregionen kring målet att öka antalet studentbostäder med 50 procent – det vill säga 6000 stycken – till år 2017. Av dessa beräknas 3000 finnas på Akademiska Hus campus på bland annat KTH Campus och KI Campus Solna.

Vi vill bidra till att skapa levande kunskapsmiljöer för hela människan. Vi vill bidra till att utveckla Sverige som en kunskapsnation. Vi vet att studentbostäder är en viktig faktor i detta arbete och vi tar vår del av ansvaret.

Kerstin Lindberg Göransson
VD Akademiska Hus