Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Ove Eriksson
Projektchef
070 516 74 43
ove.eriksson@akademiskahus.se
Pia Aronson Fors
Bitr. fastighetsförvaltare
070 358 32 12
pia.aronson.fors@akademiskahus.se

Klartecken för Segerstedthuset i Uppsala

Tisdag, 30 september 2014
Uppsala universitet har idag beslutat att ge Akademiska Hus i uppdrag att uppföra den nya byggnaden i kvarteret Plantskolan i Blåsenhusområdet. Huset har namngetts efter Torgny T:son Segerstedt (1908-1999), rektor vid Uppsala universitet 1955-1978.

Segerstedthuset blir en byggnad som ska fungera som mötesplats för hela universitetet och samtidigt inrymma kontor för universitetets ledning och förvaltning. Huset ska kännas öppet och tillgängligt för såväl studenter och universitetsanställda som för besökare och allmänhet.

Den nya byggnaden kommer att samla de gemensamma stödfunktionerna under ett och samma tak mitt i det moderna universitetet med en rad campus samlade utmed Dag Hammarskjölds väg, det så kallade Kunskapstråket.

- Ett internationellt ledande universitet behöver också utveckla de delar som ska stödja kärnverksamheten. Att samla förvaltningen under samma tak i ett öppet och välkomnande hus är ett viktigit steg i detta led, säger Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Torgny T:son Segerstedt studerade och doktorerade vid Lunds universitet, men blev professor och senare rektor vid Uppsala universitet. Hans rektorsperiod sammanföll med en händelserik och expansiv tid i universitetets historia.  Han arbetade målmedvetenhet för den högre utbildningens och forskningens intressen under hela sin karriär. Torgny Segerstedt långa period som rektor fick sin avslutning i samband med universitetets 500-årsjubileum 1977.

Huset är ritat av det danska arkitektkontoret 3XN.

Ett första spadtag är planerat till den 8 oktober och inflyttning beräknas kunna ske under våren 2017.