Till navigation Till innehåll (s)

Kontaktperson

Pia Aronson Fors
Bitr. fastighetsförvaltare
070 358 32 12
pia.aronson.fors@akademiskahus.se

Medicinskt biologiskt centrum stärker Umeå som universitetsstad

Tisdag, 2 september 2014
Det är ett ansiktslyft av stora mått som planeras för Campus Umeås äldsta byggnad, Biologihuset från 1961. Här ska Umeå universitet samla den medicinska fakulteten till ett Medicinskt biologiskt centrum. 

Ett hus präglat av kreativitet, hållbarhet och gränsöverskridande forskning. Det är målbilden när Biologihuset vid Umeå universitet byggs om till mötesplats för den medicinska fakulteten som i dag sitter splittrad runt om Universitetsstaden.

− Huset ska bli en dörröppnare för att stärka konkurrenskraften och locka framtidens forskare till Umeå. Universitetet ska kunna erbjuda möjligheter till forskning i en stad med ren luft, campusnära boende och forskningsmiljöer i världsklass, säger Roger Granberg, fastighetschef Akademiska Hus region Norr.

Om alla beslut fattas enligt planen kan Umeås nya medicinska biologiska centrum stå klart under 2017 med miljöcertifiering enligt Miljöbyggnad Silver. Förutom en tillbyggnad på 1 000 kvadratmeter ska husets befintliga yta på 10 175 kvadratmeter byggas om helt. Installationerna förnyas, betongstommen ersätts med en flexibel stålpelarkonstruktion och husets sammanbindande del byggs ut så att gångstråk skapas mellan de tre flyglarna. I den här delen vill man också skapa husets centrala mötesplatser.

− Umeå universitet har pratat mycket om behovet av fysiska rum för naturlig interaktion, där lärare, forskare och studenter kan mötas på ett naturligt sätt utan att man måste boka in en träff, berättar projektledare Johan Isacson på Akademiska Hus och fortsätter:

− Entrén är också viktig som mötesplats. Därför vill vi bygga en tydlig huvudentré till Biologihuset.

Inspiration för projektet har man hämtat från en studieresa till Danmark.

− Särskilt intressant var Köpenhamns universitet, där man tryckte väldigt mycket på fördelarna med närhet mellan kontor och labb. Här var det bara ett tiotal meter emellan, vilket forskarna tyckte var en otrolig tillgång, berättar Roger Granberg.

Den närheten ses med fördel också i Umeå, där Akademiska Hus och Umeå universitet tänker skapa flexibla och innovativa lokaler för att forskarna snabbt ska kunna ta sig mellan de olika ytorna.

− Vi fick bekräftat i Danmark att vi är på rätt spår. Dessutom fick både vi på Akademiska Hus och universitetet insikt i hur viktigt samarbete mellan fastighetsägare och hyresgäst är för att ett projekt som det här ska bli riktigt bra, avslutar Roger Granberg.