Till navigation Till innehåll (s)

Stora energibesparingar på KTH

Tisdag, 2 september 2014
Med ett eget energisystem som återvinner överskottsvärme tar Akademiska Hus och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) ett viktigt steg i den gemensamma målsättningen om ett hållbart campus. 

I höst driftsätter Akademiska Hus ett nytt värmepumpsystem på KTH som ska producera egen värme och kyla i två samverkande kretslopp. Systemet kommer att ta tillvara den överskottsvärme som genereras av energiintensiv verksamhet som Parallelldatorcentrum (PDC) och ytterligare en datahall med superdatorer på campus. Värmen som utvinns vid kylningen av hallarna ska nu användas lokalt på campus för att värma byggnader och skapa varmvatten.

− Det här är ett väldigt bra exempel på en strategisk samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäst, som är mer än bara fina ord. Samarbetet innebär i detta fall att verksamheten bidrar till ett hållbart energisystem på campus, säger Johan Tjernström, energistrateg på Akademiska Hus region Stockholm.

Genom att skapa ett eget lokalt energisystem reduceras behovet av köpt fjärrvärme och fjärrkyla rejält, med 50 respektive 75 procent. Räknas värmepumparnas tillkommande elbehov bort innebär investeringen att behovet av köpt energi reduceras med hela 25 procent.

− Allt som allt minskar vi andelen köpt energi med 23 700 megawattimmar. Det motsvarar energibehovet i 1 000 villor, säger Johan Tjernström.

− Sammanlagt sparar vi fem miljoner kronor om året i minskade driftkostnader, en nytta vi delar med oss av till KTH i form av lägre kostnader för kyla.

I ett uppföljande projekt tittar nu Akademiska Hus på lösningar för att tillgodose en del av värmepumparnas elbehov med lågskalig produktion av solenergi. Genom en rad energisparåtgärder och optimerad drift vill man också krympa behovet av energi i allt högre grad.

− Vi vill sluta energikretsloppet inom KTH Campus så långt det går och har som mål att minska andelen köpt energi på campus med ytterligare 25 procent till år 2025, avslutar Johan Tjernström.