Till navigation Till innehåll (s)

Akademiska Hus engagerar sig i ungdomsprojektet We_Change för hållbar utveckling

Onsdag, 23 mars 2016
En undersökning bland Sveriges gymnasieungdomar visar att majoriteten av landets unga känner ett ansvar och en vilja för att vara med och förbättra världen, men att de saknar kunskap och arenor för att aktivera sig. Tillsammans med We_Change, som är Sveriges största hållbarhetssatsning för gymnasieelever, engagerar sig nu Akademiska Hus för att träffa ungdomar och diskutera hållbar utveckling och samhällsfrågor.

We_Change startades för fem år sedan av Ungdomar AB och är idag en unik mötesplats och plattform där unga har möjlighet att tillsammans med näringsliv, myndigheter, civilsamhälle och kommuner påverka och bidra med konkreta lösningar för en hållbar utveckling. Syftet är att inspirera, involvera, höja kunskapen och ge unga förutsättningar att göra sina röster hörda och bidra till att skapa en bättre värld.

I en alldeles färsk undersökning, som genomfördes bland 1100 ungdomar visade det sig att 75 % Sveriges gymnasieungdomar känner att de har ett ansvar att vara med och förändra och förbättra världen. Hela 59 % av Sveriges unga vill vara med och jobba för att världen ska bli en bättre plats genom FN:s 17 globala mål men vet inte hur eller var de ska börja. Unga anser även att det främst är den enskilda individen som bär det största ansvaret i skapandet av en bättre värld. Att känna ett ansvar men inte ha verktygen, kunskapen eller plattformen för att kunna aktivera sig resulterar i att unga idag upplever klimatångest och stress.

– Unga behöver kunskap från skolan för att aktivera sig visar undersökningen. Men skolan idag brister när det kommer till hållbarhet, detta trots att all undervisning enligt Skolverkets direktiv ska genomsyras av hållbar utveckling. Med We_Change vill vi ge Generation standby den kunskap och inspiration de behöver för att kunna engagera sig och vara med och skapa den fantastiska värld de har rätt till, säger Kim Jakobsson, VD på Ungdomar AB och grundare av We_Change.

Varför engagerar sig Akademiska Hus i hållbarhetsinitiativet We_Change?

– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag vill vi göra dagens ungdomar redo och nyfikna på den omställning mot ett mer hållbart samhälle som vi står inför. Att bidra till ett ökat engagemang för samhällsutvecklingsfrågor och visa ungdomarna verktygen för detta är vårt mål. Förhoppningen är också att vi själva lär oss mycket i mötet med gymnasieleverna, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Undersökningen är också startskottet för den turné We_Change genomför på sju orter runt om i Sverige och där man möter 7000 gymnasieungdomar under 2016. Akademiska Hus deltar i workshops i Göteborg och Umeå.