Akademiska Hus

Kontakt Felanmälan Sök
Utför sökning Lättläst Webbkarta English
TjänsterFastigheterOm Akademiska HusAktuelltPress

Kortfakta
Presskontakt
Pressmeddelanden
Bildbank

Pressmeddelanden


4 april 2011

 

Akademiska Hus investerar för ökad kapacitet hos Nationellt superdatorcentrum i Linköping

 

Nationellt superdatorcentrum, NSC, behöver utöka sin datorhallskapacitet för att försörja en ständigt pågående expansion av sina världsledande datorsystem. Akademiska Hus investerar därför 69 miljoner kronor i en ny datorhall på Campus Valla.

NSC är placerat vid Linköpings universitet och utvecklar, driver samt underhåller datorsystem för storskaliga beräkningar och datalagring. Centrets datorresurser används för akademisk forskning över hela landet, utvecklingsprojekt vid SAAB, SMHI:s väderprognoser och klimatsimuleringar samt i internationella samarbetsprojekt.

Idag består NSC:s datorhallskapacitet på Campus Valla i Linköping av två hallar: Bunkern och
Hangaren. Verksamheten planerar nu en kraftig expansion som överskrider Hangarens maxkapacitet. Den nya datorhallen kommer att rymmas i en enplansbyggnad som kopplas samman med de två befintliga byggnaderna.

– Forskarnas behov av högpresterande datorkapacitet och storskalig datalagring ökar enormt. Användningen sprids också till allt fler ämnesområden, exempelvis medicin och andra livsvetenskaper. Med den nya datorhallen får NSC Sveriges bästa möjligheter att tillhandahålla de stora resurser som modern forskning behöver, vilket kommer att vara värdefullt i Swedish National Infrastructure for Computing, säger Bengt Persson, föreståndare på NSC.

– Vi är mycket stolta över att kunna medverka till NSC:s utveckling med en anläggning som ställer mycket höga krav på driftsäkerhet gällande energi och kyla. Med denna utbyggnad stärker NSC sin position som ett superdatacentrum i absolut framkant, säger Lars Svensson, regiondirektör för Akademiska Hus Öst.

Den nya datorhallen har en yta på 2 800 kvadratmeter och beräknas vara klar våren 2012. Byggnaden blir flexibel för att möjliggöra om- och tillbyggnad i framtiden.

 

Ytterligare information:

Lars Svensson, regiondirektör Akademiska Hus Öst
Tel: 0768-31 45 25
E-post: lars.svensson@akademiskahus.se

Malin Ferm, pressansvarig Akademiska Hus
Tel: 0706-16 24 18
E-post: malin.ferm@akademiskahus.se


Om Akademiska Hus
Miljöer för högre utbildning, forskning och innovation. Det är vad vi håller på med. Inget annat. Genom att helt fokusera på den akademiska världen har vi samlat erfarenheter som blir till stor nytta för våra kunder över hela landet när vi tillsammans bygger Kunskapssverige. Ett fastighetsvärde på nära 50 miljarder och en omsättning på fem gör oss till landets andra största fastighetsbolag. Efterfrågan på kunskapsmiljöer ökar stadigt, och med en projektportfölj på närmare arton miljarder går vi en minst sagt spännande framtid till mötes.

 


Sök:
Utför sökning