Den 1 januari 2023 blev det obligatoriskt för hushåll, kontor och övriga verksamheter att samla in sitt matavfall separat. Insamlingen sker i bruna kompostpåsar och det är vi på Akademiska Hus som är ansvariga för att verksamheterna i våra byggnader har möjlighet att sortera sitt matavfall.
På campus sorterar idag många redan ut matavfall på eget initiativ vilket är mycket bra. För att se till att detta sker på hela området samt underlätta för våra kunder kommer vi i fortsättningen ta över avtalen med Stockholm Vatten och Avfall och skapa fler tömningsplatser så att alla som behöver får möjlighet att sortera sitt matavfall.
Vad händer med matavfallet?
När matavfall samlas in separat behandlas det genom en process som kallas rötning för att bli biogas eller biogödsel. Genom att sortera ut matavfallet bidrar du till att förbättra våra kretslopp, minska utsläppet av växthusgaser och minska importbehovet av fossil gas och olja.
För att kunna förvandla matavfallet till biogas och biogödsel är det viktigt att inte slänga något annat än matrester i den bruna påsen. Plast och annat skräp som inte är matavfall förstör rötningen, då får vi inte ut biogas och biogödsel. Dessutom kan plasten hamna i jorden på våra jordbruk och skogsbruk.
Detta ska slängas i kompostpåsen:
- Skal och rester av grönsaker och frukt
- Rester av kött, fisk och skaldjur
- Pasta, ris
- Rester av bröd, äggskal
- Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som en mindre mängd ofärgat hushållspapper
Däremot ska snus, ätpinnar eller gamla snittblommor och krukväxter inte slängas i kompostpåsen. Detta avfall försämrar rötningsprocessen och gör sig därför bättre i hushållsavfallet (den vanliga soppåsen).
Mer om sorteringskravet finns att läsa här:
Nu är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet | Stockholm Vatten och Avfall
Guide för att sortera matavfall:
Sortera matavfall hemma och i kontorspentryn | Stockholm Vatten och Avfall