Beteendevetarhuset uppfyller kraven för Miljöbyggnad silver. Miljöbyggnad är ett certifieringssystem för att skapa miljömässigt hållbara byggnader. Det baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis. Miljöbyggnad är ett kvitto på viktiga kvaliteter hos en byggnad vad gäller energi, inomhusmiljö och material och används för nyproducerade och befintliga byggnader oavsett storlek. I Miljöbyggnad kan en byggnad uppnå betyget brons, silver eller guld. Bakom certifieringen står den ideella föreningen Sweden Green Building Council (SGBC).
Att vara hyresgäst i en certifierad byggnad innebär ett ansvar i brukandet av lokalen och byggnaden för att skapa minsta möjliga miljöbelastning. För att fastigheten ska kunna behålla certifieringen är det viktigt att du som hyresgäst känner till vad som gäller. I denna husguide finns information om hur byggnaden fungerar och tips på vad du som hyresgäst kan påverka.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta din förvaltare på Akademiska Hus.
Värme
För att minska energianvändningen vid uppvärmning av byggnaden används system som omvandlar värme från solen, byggnaden har även en termostat som reglerar att temperaturen hålls på en jämn och optimal nivå.
Att tänka på som hyresgäst
Radiatorerna är inställda för att tillsammans med ventilationen säkerställa ett bra klimat i rummen. Det är därför viktigt att man inte tillför extra värme, det kan förstöra systemet. Ta kontakt med oss om ni upplever obehag.
Energi
Byggnaden försörjs till största delen med förnybarenergi, detta i form av Solenergi, vindkraft/vattenkraft och spillvärme från industrier.
Elektrokroma glas
Byggnadens fönster är så kallade Elektrokroma glas som minskar användningen av kylenergi genom att blockera oönskad solvärmeinstrålning innan det kommer in i byggnaden, vilket håller lokalerna svala och bidrar till ett behagligt inomhusklimat som anpassas efter årstid.
Solvärmelaster
För att fastställa att solinstrålningen inte tillför oönskad mängd värme under varmare delen av året installeras solavskärmningar.
Att tänka på som hyresgäst
Som hyresgäst är det viktigt att kontoret är möblerat enligt det som angivits vid inflyttning. Förändras behovet av möblering så ta kontakt med oss.
Fuktsäkerhet
Byggnaden har ett fullgott skydd mot fukt, detta genom takavattning och fasadmaterial som säkerhetsställer att fukt inte kan tränga in i fastigheten.
Att tänka på som hyresgäst
Om du som hyresgäst har misstankar om eller upplever problem med inläckage eller fukt så ska du göra en felanmälan till Akademiska Hus.
Ljud
Det kan vara störande ljud eller ljud som kan skada hörseln. I undervisningslokaler finns det krav från Arbetsmiljöverket vilka ljudnivåer som inte ska överstigas. När man pratar om undervisningslokaler ska ljudet från installationer etc inte överstiga 35 dba, för kontor är det 40 dba.
Detta ingår i vårt arbete med ljud i en byggnad:
• Ljud från installationer
• Luftljudsisolering
• Stegljudsisolering
• Stänga ut ljud utifrån
Det tas ej hänsyn till verksamhetens egna ljud, som från datorer, skrivare med mer. Ljud från installationer kan höras om man lyssnar efter detta, det märks när ventilationen stänger av på kvällar.
Att tänka på som hyresgäst
Det är viktigt att ni gör en felanmälan om ni upplever ljudrelaterade problem.
Ljus
En bra ljusmiljö är viktigt både för hälsan och prestationen. Ljus har betydelse för regleringen av dygnsrytm, sömn- och vakenhetsrytm, humörreglering och aktivering. Det finns rekommenderande riktvärden på belysningsstyrka för allmänbelysning och platsbelysning för olika lokal/arbetsfunktioner. Krav finns även på tillgång till dagsljus i bostäder och lokaler.
I byggnaden finns närvarostyrd belysning som regleras på olika sätt beroende rummets funktion, detta ger även en positiv effekt på byggnadens energiförbrukning.
Att tänka på som hyresgäst
Som hyresgäst är det viktigt att kontoret är möblerat enligt det som angivits vid inflyttning. Förändras behovet av möblering så ta kontakt med oss.