Kundservice
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

Kundservice

Arkitektur & campus

Kalmar - från industriort till universitetsstad

Vad innebär det att bli en universitetsstad? Hur bygger man klistret som sammanfogar det offentliga, akademin, fastighetsägarna och näringslivet? Och vilken roll kan idrotten spela? Aha åkte till Kalmar för att ta reda på hur en småstad vänt en negativ trend och ändrat karaktär.

Johan Göransson tar av sig kepsen som är våt av regn och drar handen genom det blonda håret. Han är ansvarig för idrottsturism och evenemang vid det kommunalt ägda bolaget Destination Kalmar. Vi har tagit skydd undan regnet inne i en byggnad på Larmtorget i centrala Kalmar, ett av stadens två stora torg tillsammans med Stortorget några hundra meter bort. På Larmtorget finns restauranger, caféer, nöjesställen och, för dagen – en scen, en kommentator, publik, volontärer och en massa unga triathleter från hela världen. Det är student-VM i triathlon och Kalmar är värdstad. 130 atleter från 31 länder fördelat på sex världsdelar har rest till den småländska orten för att tävla, ett nytt deltagarrekord.

- När vi började satsa på evenemang 2012 hade vi totalt sju evenemang, i år har vi haft 28, säger Johan Göransson stolt.

Det är fräckt att ha hela världen här!

Johan Göransson, Projektledare , Destination Kalmar

Lägst utbildningsnivå i Sverige


I maj 2018 utsågs Kalmar för fjärde året i rad till Årets sommarstad och folkmängden ökar stadigt, främst med anledning av inflyttning från övriga delar av Sverige. Triathlon-tävlingen Ironman i Kalmar som ägde rum tidigare under året gav Kalmar utmärkelsen "den mest omtyckta tävlingsstaden i världen" före systertävlingarna i Lake Placid (USA), Mont-Tremblant (Kanada), Tenby (Wales) och Nelson Mandela Bay (Sydafrika). Det mjuka värdet, Kalmar-bilden, har gjort staden attraktiv. Räknat strikt monetärt har den turistekonomiska effekten också gjort avtryck. Mellan 2012 och 2017 ökade omsättningen från 36 miljoner till 100 miljoner. Men så har läget inte alltid sett ut.

När varven la ner på 1980-talet tvingades den anrika Smålandsstaden vid Östersjön till en ordentlig kursgir för att rädda kvar jobb och utveckling. På 1990-talet påbörjades handelsetablering. Kedja efter kedja lockades till staden, butikerna radades upp. Men trots det tappade Kalmar län 5 000 invånare mellan 1998 och 2008. Bottennoteringen inträffade 2008 då Kalmar län, bortsett Norrbotten, var det län i Sverige där befolkningen minskade mest. Trots satsningen på handel drevs inte staden framåt. Något var tvunget att ske, och det fort.

Läget var så prekärt att dåvarande landshövdingen Sven Lindgren i en debattartikel i DN 2009 uppgivet skrev: ”Kalmar län är det län som både socialdemokratiska och borgerliga regeringar glömt bort under många årtionden (…) Utbildningsnivån är lägst i Sverige och därmed också inkomster och skatteunderlag”. Framförallt tryckte han på att infrastrukturen var eftersatt, något som enligt honom renderade i att Kalmar närmast blev en blind fläck på kartan. Men i förbifarten, i en passus, nämnde Sven Lindgren något som skulle kunna bli en del av lösningen: ”Högskolan i Kalmar, som betyder mycket för länets utveckling, går vid årsskiftet samman med Växjö universitet under namnet Linnéuniversitetet”.

Samarbete bakom framgångarna


Infrastrukturen som Sven Lindgren beklagade sig över, framförallt sträckan Kalmar till Stockholm, har inte förbättrats nämnvärt sedan 2009. Förvisso har en ny motorväg byggts förbi Rinkabyholm, nya E 22:an, men den vägen leder söderut. Känslan i Kalmar av att vara isolerade har gått att ta på under lång tid och allra bäst kanske det illustrerades 2014 av reaktionerna på Regeringens utredning om att lägga ned Bromma flygplats. Först när utredningen lades ner året därpå drog staden en lättnadens suck. Ett kommunalråd beskrev det som ”en trevlig julklapp för hela Sverige”. Med historiken i åtanke blir stoltheten med vilken Johan Göransson talar, om betydelsen av att ha ett universitet och förmågan att locka till sig utländska studenter och turister, självförklarande.

- Vi har vissa saker som vi inte kan ändra på och en sådan sak är vårt geografiska läge. Det är klart att det har varit en utmaning, säger Göransson och ler snett.

- Men samtidigt slår vi rekord med 31 deltagande länder (det tidigare rekordet hade Nyon, 2,5 mil norr om Genève i Schweiz, reds. anm.) låg på 26 och de ligger på en bättre geografisk placering i Europa än vad Kalmar gör. Det är en styrka att så många deltagare kommer hit och att de hört gott om Kalmar. De vill verkligen komma hit och tävla. Vi har exempelvis 21 japaner som är här, det är häftigt, säger Göransson.

Vilken enskild faktor har varit viktigast för er?

- Det har bara kunnat göras genom långsiktiga samarbeten. Vi hade aldrig kunnat göra det själva utan föreningsliv, idrottsliv eller utan ekonomiskt stöd från exempelvis företag eller fastighetsägare. Vi har alla pengapåsar men slår vi ihop dem så kan vi göra skillnad. Genom att vi hjälps åt så blir det en attraktivare stad att bo och verka i. På så vis kan exempelvis stora fastighetsägare som Akademiska Hus bidra, genom gemensamma satsningar blir det effekt. Vi brukar säga att om vi börjar göra egna satsningar så blir det varken hackat eller malet. Samverkan, ihop och lägga pengarna i mitten - då får vi utveckling i staden.

Bild på kvinna som springer

Av drygt 130 deltagande atleter var 21 från Japan.

Bild på kvinna som springer

"Jag tror inte att det hunnit sjunka in ännu"


Medan atleterna crawlar så att vattnet bryts i kanalen packar funktionärerna ihop utrustning och skyndar bort mot först cykelstationen - där studentatleterna i all hast kastar av sig våtdräkterna och slänger sig på cyklarna - och därefter vidare till Larmtorget, mitt i hjärtat av Kalmar, där målgången hägrar. Staden har fått agera arena vilket inneburit att trafiken i de centrala delarna av staden stängts av och blivit omledd. Överallt står funktionärer iklädda gula och orangea västar. Från Larmtorget hörs den långe, rakade speakerns stämma tydligt. Han växlar ömsom mellan svenska ”Visst är det härligt att vara i världens vackraste stad där solen ALLTID skiner” samtidigt som regnet faller och engelska ”Race hard, race fair and race with a smile!”. Speakern eldar på publiken och intervjuar studentatleterna som tar sig i mål utpumpade efter att ha simmat 750 meter, cyklat 20 km och sprungit 5 km.

Den rakade mannen heter Björn Mortensen. Han titulerar sig själv som entreprenör och för dagen är han speaker under evenemanget. Men så sent som 2017 var han VD för Kalmar City - en ekonomisk förening som finansieras av medel från näringslivet, fastighetsägare och Kalmar kommun - och 2017 förärades han priset som Årets centrumutvecklare i Sverige. Enligt Björn Mortensen är Kalmars utveckling från industriort till turist- och universitetsstad ett resultat av en insikt om värdet av samverkan mellan näringsliv, kommun, fastighetsägare och, inte minst, universitet som har ett tredelat uppdrag; bedriva utbildning, forskning och samverka med det omgivande samhället.

- Industrialistperioden gick över här för 10-15 år sedan och sen dess har Kalmar utvecklats mot att bli en universitetsstad istället. Jag tror inte att det hunnit sjunka in ännu för oss alla vad det kommer att innebära för Kalmar som stad. Det är bara att titta på de stora universitetsstäder som finns för att inse värdet, säger Mortensen.

Akademin och staden gemensamma vinnare


Kalmars största statliga bygge genom tiderna är Ölandsbron som stod klar 1972. Ett stenkast bort från Larmtorget pågår det största bygget sedan dess, ett bygge som kallas Universitetskajen. Samma helg som student-VM i triathlon äger rum sprutar konfetti nere vid hamnen. Det hålls tal och anordnas rundvandringar. Linnéuniversitetet och kommunen firar det första flyttlasset in i de nya lokalerna där 100 personer från institutionen för biologi och miljö ska forska och utbilda.

- 2020 invigs ett nytt universitet där sjutton adresser blir till en nere i gästhamnen. Det är förmodligen det största som skett på 50, 60, 70 år. Det har inte funnits ett universitet, det har funnits en massa adresser med olika lokaler där man har haft universitetsstudier. Nu får vi ett universitet. Däremot är boendet fortsatt utspritt och det vet jag är en ambition från kommunens sida att man vill integrera studenten i samhället och ge möjlighet till att inte bara lära känna studenter utan även kalmariter och vilja bo kvar, säger Mortensen.

- Alla som är i den här världen vet att universitet skapar framtida företagsledare, forskning och en massa människor som förhoppningsvis trivs i världens vackraste stad och vill stanna kvar. Det bidrar i förlängningen till skatteintäkter och utveckling av företag, det har bara börjat.

Som spindeln i nätet mellan de olika intressena från akademi, näringsliv, det offentliga och fastighetsägare har han haft en god inblick i möjligheter och utmaningar. Ur hans synvinkel råder det inga tvivel om att Kalmar står väl rustat för att skapa så bra boenden, logistik och trivsel som möjligt ”det offentliga, fakulteterna och det privata genomför och pratar med varandra hela tiden” och SCB:s siffror ger honom rätt. Enligt medborgarundersökningen 2017 rankas Kalmar som den femte bästa platsen att bo på i Sverige och hela 92 procent av invånarna vill rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen. Bland områdena som sticker ut och fungerar allra bäst återfinns utbildningsmöjligheterna och det kommersiella, precis i det gränsland som utgör det moderna Kalmar där akademin (Linnéuniversitetet) och turismnäringen med fokus på idrott (med bland annat flaggskeppet Ironman som evenemang) gemensamt agerar motor för utveckling. Det faktum att Kalmar är värd till Ironman bidrog till att staden lyckades locka till sig student-VM i triathlon men den primära förhoppningen är att akademin och staden i förlängningen ska bli vinnare.

- Publikmässigt kanske inte det här student-VM:et kommer att kunna konkurrera med Ironman men en massa människor kommer åka hem till sina universitet och i framtiden kommer de att få jättefina positioner i samhället. Vi hade 32 anmälda länder, 31 kom, Iran-kompisarna fick tyvärr inte visum. 130 atleter från 31 länder, ja, det är ju faktiskt från hela världen. Förhoppningsvis får de väldigt fina minnen från vår stad och vårt land, säger Mortensen.

- Hela världen är i Kalmar i dag och Kalmar får synas för hela världen – igen.