Kundservice
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

Kundservice

Arkitektur & campus

Utemiljöer i fokus när studenter utvecklar campus

Att studenter trivs är av högsta vikt för ett lyckat campus. Så varför inte låta dem vara med och utforma det? På Högskolan i Gävle har studenter från Industridesignprogrammet skapat platser på campus som inbjuder till återhämtning och paus.

I arbetet med att utveckla framtidens lärandemiljöer arbetar Akademiska Hus sedan länge med ett verktyg som heter behovsdialog. Behovsdialogsmetodiken bygger på dialog och samverkan genom en serie workshops med representation från lärosätets verksamheter, studenter, fastighetsavdelningen samt personal från Akademiska Hus.

En faktor som identifierats som starkt bidragande till en god lärandemiljö är utomhusmiljöerna. Som en av Sveriges största markförvaltare har Akademiska Hus stora tillgångar av gröna ytor, och ju mer dessa kan inkluderas och användas, desto bättre upplevs helheten.

– Utemiljön är otroligt viktig för oss. Traditionellt har det kanske funnits en syn om att man sitter inomhus och lär sig saker. Men forskning visar samtidigt att vi blir mer kreativa och använder våra hjärnor på ett annat sätt när vi är utomhus. Att vara utomhus kan också ha en avstressande och lugnande effekt som är mycket viktig att värna om, säger Frida Melin, fastighetschef för Akademiska Hus campus i Gävle och Ultuna.

Inkluderar studenterna

Vid Högskolan i Gävle inleddes för en tid sedan ett arbete för att stärka campus genom en förbättrad och mer inkluderad utemiljö – med hjälp av studenterna.

– Genom behovsdialogen har vi fått ett nära samarbete med Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle. Genom en engagerad lärare blev vi kontaktade med en fråga om vi ville vara med och formulera en utmaning till deras 12-veckors kurs. Så vi formulerade en utmaning till studenterna som var: hur kan vi minska barriären mellan ute och inne? Och sedan fick studenterna presentera sina bästa förslag, berättar Frida Melin.

Efter intensivt arbete presenterade studenterna sina idéer, och två av dem väckte så stort intresse att Akademiska Hus valde att gå vidare och göra dem till verklighet tillsammans med studenterna.

Naturen skapar välmående

Ett av projekten heter Sweetspot och är en samling platser där studenter kan få återhämtning med hjälp av naturen.

– Vår grundidé var att så långt det var möjligt utgå från saker som redan fanns på campus. Folk har en tendens att inte notera det de ser varje dag, så vi ville hitta nya sätt att synliggöra det. Hur kunde vi på ett enkelt sätt låta den befintliga naturen hjälpa oss att må bättre? säger Sebastian Fältström, som tillsammans med Elisabeth Nilsen och Joel Öman Adsjö tagit fram Sweetspot-konceptet.

Sweetspot inkluderar bland annat en liggstol där en eller flera personer kan ligga ner och vila blicken på trädkronor, vilket ska ge en lugnande effekt. En annan plats heter Bönan och är en 3D-printad fåtölj, tillverkad av restmaterial från svensk skogsindustri.

– Bönan är en ljudstol som tar in naturens ljud från omgivningen och isolerar det. Du kan alltså uppleva naturljud på ett helt nytt sätt. Arbetet med att designa Bönan blev mycket omfattande och växte till att även bli mitt examensarbete, vilket varit otroligt roligt. Jag är väldigt stolt över slutresultatet, och förhoppningsvis kommer vi kunna printa fler ljudstolar framöver och ställa dessa även på andra platser, säger Sebastian Fältström.

Plats för återhämtning

Den andra idén som Akademiska Hus valt att gå vidare med heter Fjärdedelspaus och är framtagen av Marcus Melin, Algot Brolin och Lovisa Espegren.

– Ett campus innehåller ofta många platser som är anpassade för att studera. Men det finns inte många platser som är anpassade för återhämtning, samtidigt som många studenter tar alldeles för få pauser under sina studier. Så det var det vi ville göra – en plats optimerad för paus, säger Marcus Melin.

Platsen i fråga ligger på en innergård mellan tre huskroppar. Här är ljudvolymen låg, säsongsaktuella blommor bidrar med en avslappnande doft och som en symbol för vikten av paus stoltserar en två meter hög staty i 10 millimeter rostfritt stål. Statyns inspiration kommer från den starka musiktradition som finns på platsen och föreställer tecknet för en fjärdedelspaus.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få göra det här. Akademiska Hus har varit modiga som trott på vår vision och låtit oss fullfölja den. Det är kul att man litat på vår kompetens, som studenter på väg ut i arbetslivet har det varit mycket värdefullt. Vi har kunnat använda Akademiska Hus som en referens, vilket har skapat ett starkt förtroendekapital, säger Marcus Melin.

Projekten har genomförts som en del av Akademiska Hus innovationsarbete.