Att det finns ett stort behov av studentbostäder runt om i landet är ett faktum. Ett färskt exempel på det är att Chalmers tekniska högskola i Göteborg tvingas hålla nere antalet internationella studenter från studier endast beroende på grund av bostadsbristen. Akademiska Hus hör till en av de många aktörer som har ambitiösa planer på att ändra på den bilden och bygger därför campusnära studentbostäder vid en rad svenska studieorter.
Vid ett seminarium på världskulturmuseet i Göteborg den 29 januari diskuterades detta behov och lokalt i Göteborg med andra aktörer i bygg- och fastighetsbranschen, politiker och intresseorganisationer. Vid seminariet lyftes också hur framtidens studentbostäder borde utformas och några internationella trender att ta hänsyn till lyftes fram:
Delat boende på frammarsch
En växande trend inom bostäder generellt i framför allt storstadsregioner är co-living. Urbanisering och ökade boendekostnader har gjort att kollektiva boendeformer tar ny fart. En större klimatmedvetenhet gör också att argumenten till att dela på resurser blir mer nödvändigt och en marknad för konceptuella delade boendeformer växer. Studentkorridoren har förvisso funnits länge, men med planlösningar som snarare gör att man delar samma vardagsrum eftersträvar man istället en kombination av privata och gemensamma utrymmen. Ett exempel på det som lyftes fram under seminariet var CF Möllers projekt, Campus Hall i Odense.
Studentbostäder för social hållbarhet
Stina Olén, vd för intresseorganisationen Studentbostadsföretagarna, talade om hur studentbostäder allt mer ses som en väg för att bygga hållbara städer. Bostäder skänker liv och rörelse till ett område vilket är en viktig ingrediens för en trygg och hållbar stadsutveckling. Studentbostäder är också ett verktyg för att möta den problematik kring psykisk ohälsa som är ett stort problem bland unga vuxna i Sverige idag. Att inte ha ett bra boende är stressande i sig. Bra planerade projekt för delat boende kan också motverka den ensamhet som vi vet kan vara orsak till psykisk ohälsa
Internationalisering ger nya förväntningar
Konkurrensen om internationella studenter och forskare hårdnar och boendet är en central del för de som vill flytta till ett annat land för en akademisk karriär. Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus, konstaterar att Sveriges utbud av studentbostäder skiljer sig en del från hur det ser ut i många andra europeiska länder. Flera länder har i större utsträckning satsat på fullserviceboenden med just internationella studenter som målgrupp. Bostäder som kanske kostar något mer, men som attraherar en målgrupp som även svenska lärosäten är intresserade av att nå och denna trend är därför något som även en svensk marknad behöver förhålla sig till.
Lärandet tar större plats i boendet
En annan bostadstrend som presenterades är att gränsen mellan lärandemiljö och boendemiljö suddas ut. Gemensamma ytor för studier, teknik för videomöten eller till och med föreläsningar integrerat i boendet är några exempel på detta.