London - Dyrt boende en utmaning
London är en av de mest populära universitetsstäderna bland internationella studenter. Men höjda terminsavgifter och svårigheter att hitta boende till rimligt pris är en utmaning både för den som väljer att studera i London och för Londons rykte som bäst i klassen bland universitetsorter. I USA och Australien har man sedan länge förstått att endast goda studieresultat inte räcker för att locka studenter. Det handlar om att leverera en tjänst som också inkluderar en boendemiljö med tillhörande service av hög klass.
University of London erbjuder on-campus för förstaårsstudenter, men därefter är det vanligt att man flyttar till annat boende. Att hitta ett bra boende kan vara en utmaning. Priserna är höga och standarden är lägre än i Sverige. Och som student har man oftast inte råd med ett eget boende. Det gäller att vara ute i god tid och ha rimliga förväntningar. Vill man bo för 60 pund i veckan (motsvarande cirka 720 kronor) så blir läget och standarden därefter. Att dela hus eller lägenhet med andra studenter är vanligt. Ett annat alternativ är att boka rum på ett studentresidens.
En före detta brittisk student berättar för Aha att en del av universiteten i London inte har hållit jämna steg med studenternas krav på boende. Att bo inom universitetsområdet i internatliknande miljö är inget som lockar merparten av dagens studenter. Hyran är hög och som student förväntas man anpassa sig efter de regler som finns. Universiteten måste tänka om och anpassa sig till de krav som studenterna har och erbjuda ”value for money”.
Enligt Richard Stott, auktoriserad studentbostadsinspektör, går trenden mot ett boende i boutiqueinredd hotellmiljö. Det är vad som krävs för att locka studenter nu och i framtiden.
Harvard - campusmiljö som får högsta betyg av studenter
Renewal House är den största och mest ambitiösa investeringen i Harvard Colleges historia. Elever, lärare och personal har alla bidragit med förslag och idéer. Efter flera års planering öppnade det första av tolv klassiska campushus, ”Stone Hall” under senhösten 2013.
Exteriören har omsorgsfullt renoverats för att bevara den historiska karaktären av huset och fem principer har legat till grund för ombyggnadsprojektet:
- Bevara den historiska karaktären.
- Bidra till ett levande campusliv.
- Knyta ihop de olika enheterna inom campushuset.
- Tillhandahålla modernt boende och bidra till ett hållbart samhälle.
- Miljön ska andas framtid.
Som de flesta andra amerikanska universitet är man på Harvard förpliktigad att ta hand om hela människan, från undervisning till mat, boende och idrott. Ett synsätt som varit en röd tråd i ombyggnaden och som har resulterat i en planlösning där elever och personal enkelt kan ta sig till varandra. Man har satsat på flera gemensamhetsutrymmen, konststudior, galleriliknande korridorer, moderna elevkök och flera utrymmen för motion och rekreation.
”Min första tanke när jag såg ombyggnaden var att det märktes att man varit noggrann med att ta in synpunkter från alla som bor och verkar här. Det känns verkligen som ett hem, säger Rose Whitcomb, elev på Harvard Colleges Stone Hall.
Erfarenheter och synpunkter från de första ombyggnationerna ligger till grund för de fortsatta renoveringarna av de övriga campushusen på Harvard som beräknas vara avslutade 2018.