Till 2025 ska Akademiska Hus minska mängden levererad energi till hälften av vad den var år 2000. Samtidigt verkar bolaget för att den energi som måste köpas in ska vara fossilfri. Arbetet är ett led i Akademisk Hus mål om att uppnå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2035, då utsläppen ska ha reducerats med minst 85 procent jämfört med 2019. Resterande utsläpp om 15 procent tas bort under samma verksamhetsår med exempelvis negativa utsläpp. Akademiska Hus tecknar därför intentionsavtal om att från och med 2026 köpa negativa utsläpp från fjärrvärme via den bio-CCS-anläggning som Stockholm Exergi planerar att uppföra.
– Som ett av Sveriges största fastighetsbolag har vi möjlighet att påverka energibranschen genom att aktivt efterfråga en leverans av värme och kyla med så låg klimatpåverkan som möjligt och till och med negativa utsläpp där det finns tillgängligt. På så vis kan vi driva på omställningen mot en fossilfri energianvändning samtidigt som vi tar oss närmare vårt mål om klimatneutralitet och bidrar till än mer hållbara campus, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
Fler avtal för fjärrvärme med låg klimatpåverkan
Sedan tidigare har Akademiska Hus även tilläggsavtal med andra leverantörer gällande fjärrvärme med lägre klimatpåverkan: Göteborg Energi, Luleå Energi, Umeå Energi, Tekniska verken i Linköping samt E.ON i Norrköping och Örebro. Sammanlagt motsvarar dessa sex avtal och det intentionsavtal som nu signeras med Stockholm Exergi cirka 45 procent av Akademiska Hus levererade fjärrvärmevolym.
– Akademiska Hus har verksamhet över hela landet och fjärrvärmeleverantörer från norr till söder, vilket ger oss en unik position och god överblick över fjärrvärmeproduktionen i Sverige. Som en större, nationell konsument kan vi göra skillnad genom att påverka energibranschen mot innovativa lösningar som ger klimatnytta i stor skala, säger Erik Florman.
Fakta bio-CCS
Bio-CCS (Bio-Energy with Carbon Capture and Storage) innebär att biogen koldioxid från förbränning av biobränsle för värme- och elproduktion separeras från rökgaserna för att sedan lagras permanent i berggrunden under havsbotten. Eftersom den koldioxid som fångas in och lagras tidigare har bundits av skogen genom fotosyntesen minskas koncentrationen av koldioxid i atmosfären när ny skog växer. Sammantaget innebär tekniken att det skapas permanenta negativa emissioner, så kallade minusutsläpp. Källa: Stockholm Exergi.
Erik Florman
Hållbarhetschef