Byggnaden Climate Action House på KTH Campus i Stockholm kommer att fungera som en testbädd där forskning, affärsmodeller och koncept för delade lokaler ska testas och förfinas under en kommande treårsperiod. Målet är att parterna tillsammans ska utveckla hållbara lösningar för en mer flexibel och resurseffektiv användning av den byggda campusmiljön, men också att testbädden ska generera forskningsresultat som bidrar till positiva effekter för företag och samhällen som vill minska sin miljöpåverkan.
– Testbädden ger oss en värdefull möjlighet att förstå hur vi skapar mer levande campusmiljöer där boende-, studie- och samverkanmiljöer kan integreras. Här kan vi testa och utveckla flexibla lösningar som möter olika behov och därmed öka såväl trivseln, nyttan som användningen av våra byggnader, säger Linda Teng, konceptansvarig för student- och forskarbostäder på Akademiska Hus.
Viktiga fokusområden
Testbädden kommer bland annat att undersöka hur byggnaden Climate Action House kan optimeras med fokus på rumskvalitet, hälsa och välbefinnande. Viktiga faktorer som temperatur, belysning och akustik kommer att beaktas. Projektet ska även utvärdera hur användning och delning mellan individer och organisationer kan minska energiförbrukningen och den digitala resursanvändningen.
– Det här samarbetet är ett exempel på värdet av tvärvetenskapliga partnerskap för att möta klimatförändringarna, i detta fall med fokus på den byggda miljön. Genom att arbeta med Akademiska Hus kan vi utforska innovativa lösningar som har potential att ha en djupgående inverkan på hur den byggda miljön bättre kan nyttjas, säger Karin Larsdotter, vice föreståndare för KTH Climate Action Centre.
Bildandet av den gemensamma testbädden är ett led i den avsiktsförklaring som Akademiska Hus och KTH har skrivit på för att stärka parternas långsiktiga och strategiska samarbete inom utbildning, forskning och innovation för att gemensamt bidra till ett mer hållbart samhälle.
Linda Teng
Konceptansvarig student- och forskarbostäder