Idag har en gemensam avsiktsförklaring signerats som utgör startskottet för ett långsiktigt samarbete kring en cirkulär materialhubb i Uppsala och Stockholm.
En ny marknad för cirkulära materialflöden
Syftet är att skapa en fungerande marknad för återbrukade byggmaterial – med lösningar som omfattar både fysiska nav och digitala plattformar. Genom gemensamma insatser vill parterna göra det enklare att inventera, demontera, distribuera och återanvända byggmaterial.
– Vi ser ett stort behov av att skapa strukturer som gör återbruk både attraktivt och praktiskt genomförbart. Därför är det så viktigt att flera aktörer nu går samman, säger Robert Carlsson, hållbarhetsspecialist på Castellum, en av initiativtagarna.
Initiativet är sprunget ur Uppsala klimatprotokoll och arbetsgruppen byggåterbruk som sedan 2023 arbetat för att skapa förutsättningar för en aktiv återbruksmarknad i Uppsala med omnejd.
Fastighetsägarnas roll: från restprodukt till resurs
Det är tydligt i avsiktsförklaringen att fastighetsägarnas roll är avgörande – inte bara som leverantörer av återbruksmaterial, utan också som köpare. Målet är att återbruk ska kunna ske både internt inom det egna fastighetsbeståndet och externt på marknaden.
För att skapa en hållbar marknad krävs en balans mellan tillgång och efterfrågan. Materialen som omfattas i första skedet inkluderar bland annat:
- Textilmattor
- Undertaksskivor (kant A)
- Innerdörrar (dB 35)
- Skåpstommar
- Glaspartier
- Ståldörrar
- Stenmaterial
– Genom att samordna våra flöden och dela erfarenheter kan vi maximera nyttan av det material som annars skulle bli avfall, menar Linda Karlsson, hållbarhetsansvarig Projekt på Akademiska Hus.
– Som fastighetsägare har vi ett stort ansvar – inte bara för de byggnader vi utvecklar, utan också för hur resurser används genom hela livscykeln. Genom att prioritera återbruk kan vi både minska klimatpåverkan och skapa nya affärsmöjligheter, säger Jonas Wahlström, projektchef på Vasakronan.
Nästa steg: från avsikt till handling
Under de kommande månaderna påbörjar parterna det konkreta arbetet med att etablera den gemensamma materialhubben. Etableringen sker stegvis och samordnas genom en styrgrupp, där varje deltagare bidrar med sin specifika kompetens inom exempelvis logistik, fastighetsförvaltning, cirkulära processer och affärsutveckling.
Det är genom det gemensamma ansvaret – och viljan att dela resurser, nätverk och insikter – som initiativet får kraft att bli något mer än en idé. Det handlar om att skapa en fungerande struktur för återbruk, där varje aktör är en nyckelspelare i omställningen.
– För att lyckas med en cirkulär omställning behöver vi både systematik och mod. Det är först när vi vågar utmana invanda arbetssätt och samarbetar över traditionella gränser som verklig förändring blir möjlig, säger Kübra Ayata Bodur, miljöspecialist på Alecta Fastigheter.
Ett innovationscenter för återbruk
Som en del av satsningen etableras även ett innovationscenter kopplat till materialhubben, där materialspecialister kommer att finnas tillgängliga. Här kan fastighetsägare, arkitekter, projektledare och andra aktörer möta experter inom olika materialkategorier – från sten, kök, textilgolv till glaspartier och undertak.
Innovationscentret fungerar både som en fysisk plats för visning och rådgivning, och som en motor för utveckling av nya arbetssätt. Här kommer återbrukat material att kunna visas upp i uppdaterat skick, efter exempelvis rekonditionering eller rekonstruktion, för att visa på dess potential och kvalitet i nya sammanhang.
Syftet är att sänka trösklarna för återbruk genom kunskap, inspiration och praktiska exempel – och på så sätt öka efterfrågan och förtroendet för återbrukade material i byggprojekt.
En riktning för hela branschen
Den gemensamma avsiktsförklaringen är inte slutmålet – den är startskottet på en rörelse. Ambitionen är att förändra hur vi ser på material, projektplanering och hållbarhet i byggbranschen. Genom samverkan, transparens och långsiktigt engagemang kan återbruk bli det nya normala.
– Det handlar inte bara om att återanvända material – det handlar om att återuppbygga synsätt, rutiner och affärsmodeller med cirkularitet som grund, säger Magnus Rödin, återbruksansvarig på Wiklunds.