English
Kundservice
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

English
Kundservice

Campusutveckling

Att våra campusområden utvecklas och ger lärosäten rätt förutsättningar över tid är avgörande för oss som företag. Nyckeln till framgång är att hitta nära och bra samarbetsformer med våra kunder där vi kan omsätta visioner till konkreta utvecklings- och handlingsplaner.

Mer information

Lediga lokaler

Våra kunskapsmiljöer är dynamiska platser där kärnan handlar om utbildning och forskning men också företagande och innovation. Vi har moderna labb och kontor till uthyrning på flera av våra campus.

Mer information

English
Kundservice

Campus

Högskolan i Borås

Störningar & Info

Här kan du läsa om aktuella störningar, planerade underhåll och annan viktig information som påverkar ditt campus. Du kan också ladda ner vår app Mitt Campus för att få aviseringar direkt i din mobil.

Inlägg

Tisdag 17 november, 2020

Coliving kan halvera klimatavtrycket per person

I dag släpper Akademiska Hus en tvärvetenskaplig studie om hur framtidens delade boende bör utformas för att bli så klimatsmart och hållbart som möjligt. Studien visar bland annat att klimatavtrycket per person kan minska med över 50 procent när bostäderna designas för att dela på gemensamma ytor som kök och badrum.Det är tillsammans med bland andra HSB Living Lab och KTH Live-In Lab som Akademiska Hus har tagit fram studien “Framtidens delade boende: En rapport om hållbarhet i livsstil och bostad”. Ett flertal boendeformer för studenter, forskare och unga vuxna runt om i Sverige har granskatsur flera perspektiv – ekonomiska och organisatoriska förutsättningar, bostad och byggnadsutformning samt de boendes möjlighet till en hållbar livsstil.– Coliving kan starkt bidra till en hållbar samhällsutveckling, vilket är en viktig lärdom för bygg- och fastighetssektorn där vi kraftigt behöver sänka vår klimatpåverkan. Resultatet från studien kommer att ligga till grund för våra kommande forskningssamarbeten och ge oss vägledning när vi utformar innovativa och campusnära studentbostäder som delvis kommer att innehålla delade ytor. Vi hoppas även att studien kan ge insikter och konkreta verktyg för fler i fastighetsbranschen som önskar utveckla framtida delade boendemiljöer, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus. Halverat klimatavtryck och ökad livskvalitetStudien visar att klimatavtrycket per boende kan minska med över 50 procent i uppförandeskedet om man planerar för ökad delning. Nyckeln till det minskade avtrycket är att man delar på klimatintensiva delar som kök och badrum. Ett delat boende möjliggör därmed en mer effektiv planlösning och byggnadsutformning i jämförelse med enskilt boende. Enligt studien är det också möjligt att vid nybyggnation av delade boendeformer ha cirka 10-15 ton koldioxid per capita som riktvärde. Utöver rena klimatvinster visar Akademiska Hus studie att en medveten effektiv planering av bostadens olika ytor och funktioner även möjliggör delning mellan flera användare och att livskvaliteten i boendet därmed kan öka jämfört med ett enskilt boende. Ytor som delas med hela boendet bör utgöra den största procentandelen och gärna överstiga 40 procent.   – Coliving ger möjligheter för en mer hållbar livsstil. Ju fler behov som bostaden kan tillgodose, desto mer vill den boende vistas i och nyttja sitt hem. Ett delat boende leder också till fler sociala relationer. På så vis kan den här typen av boende motverka den trend av ensamhet och psykisk ohälsa som vi ser främst bland unga vuxna i dag, säger Linda Teng, bostadsutvecklare och innovationsledare för hållbar stads- och campusutveckling på Akademiska Hus.Övriga samarbetspartners som har bidragit till studien är Studentbostäder i Linköping AB, Nordic Choice Hotels, Chalmers, KTH, Zynka BIM, Tengbom, Arkitema, Semrén & Månsson och Grunditz Göransson arkitekter.

Måndag 2 november, 2020

Återbruk i fokus när Handelshögskolan i Göteborg får nya lokaler

Tidigt i våras påbörjades nedmonteringen av de interiöra delarna av byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata i centrala Göteborg för att göra plats för en ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Den nya byggnaden kommer inte bara möta Handelshögskolans behov av lokaler, utan är också en viktig del av Västlänken.I återbruksprojektet, som är en del i forsknings- och samverkansprojektet Återbruk Väst, tog Akademiska Hus fasta på material med hög klimatpåverkan. I det inledande skedet inventerades såväl ekonomiska som hållbarhetsmässiga och arkitektoniska delar. Med fokus på ändliga resurser och oersättliga material, som till exempel sten, har material som marmorgolv, kalkstensfasad och granitsten, kunnat bevaras med goda resultat för att återanvändas i nya byggprojekt. Till exempel kommer marmorgolvet från den gamla byggnaden att användas till en gångbro i den nya byggnaden för Handelshögskolan. Den största utmaningen var tiden, men trots snäv tidsram lyckades pilotprojektet inte bara bevara en stor mängd material utan även utveckla nya processer och modeller för cirkularitet.- Akademiska Hus är en av Sveriges största byggherrar och kan göra stor skillnad i hur vi agerar. Vi har en tydlig ambition att vara helt klimatneutrala i vår projektverksamhet år 2045 och för att lyckas är det en självklarhet att vi utforskar nya sätt att ta vara på våra byggnaders resurser och material. Vi behöver hitta nya processer och arbeta mer i samverkan med kund och andra aktörer, precis som i det här exemplet, säger Mia Edofsson, Hållbarhetschef Akademiska Hus.Från ett lärosäte till ett annatFrån byggnaden har också unika armaturer, klockor i mässing, arkitektoniska taklampor och pentrykök med mera sparats i väntan på en ny plats i andra byggnader som ägs av Akademiska Hus. En sådan byggnad där återbrukat material placeras är Natrium, som Akademiska Hus just nu bygger för den Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet på Medicinareberget. Även växterna utanför Handelshögskolan har bevarats och mellanlagras i en återbrukspark vid Medicinareberget, i väntan på ny placering bland annat vid Chalmers campus Johanneberg.Pilotprojekt inom Återbruk i VästPilotprojektet är en del av initiativet Återbruk Väst, som fokuserar på att hitta nya metoder för att skala upp återbruket inom byggsektorn i nära samverkan med fastighetsägare, arkitekter, offentliga aktörer och forskare. Akademiska Hus deltar i projektet som leds av IVL Svenska Miljöinstitutet, Chalmersfastigheter och Business Region Göteborg. Övriga parter är bland andra Bengt Dahlgren, Göteborgs stad (lokalförvaltningen och fastighetskontoret), fastighetsbolagen Castellum, Klövern och Västfastigheter, arkitektbyråerna Tengbom, LINK arkitektur och White samt Johanneberg Science Park.Återbruk Väst är även en del av samverkansarenan Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild. Finansiärer till Återbruk Väst och CCBuild är projektparter samt Västra Götalandsregionen och Vinnova.

Tisdag 27 oktober, 2020

Exempelbank för nya lärandemiljöer

Active learning classrooms, flexibla hörsalar, populära studentmiljöer i korridorer, moderniserade bibliotek och studiesociala ytor att fika, plugga och umgås på. Hos våra kunder finns många exempel på miljöer designade utifrån kunskap om hur den fysiska miljön kan stötta lärande. Vill du veta mer om detta och även se bilder och exempel från våra lärosäten runtom Sverige, tveka inte att höra av dig till mig!Christian Olsson, Fastighetsförvaltarechristian.olsson@akademiskahus.semobil. 070-590 33 73

Fredag 8 maj, 2020

Välkommen till appen Mitt Campus

Välkommen till appen Mitt Campus, den finns till för att ge dig en bättre upplevelse av ditt campus och förenkla din vardag. I appen har vi samlat all information som vi tror att du behöver och du väljer själv vilket campus och vilka byggnader du vill ha information om. På akademiskahus.se under mina sidor hittar du samma information och funktioner som i appen.Så funkar appen  Håll koll på vad som händer på campusGenom att välja ett campus och en eller flera byggnader så skapas ditt personliga flöde med uppdaterad information, kartor, kontakt-uppgifter, service, nyheter och störningar som kan komma att påverka dig i din vardag.Skapa och följ din felanmälanDu kan enkelt skapa, följa och lämna feedback på din felanmälan direkt i appen. Du får en överblick över felanmälningar du gjort och kan enkelt se status på ditt ärende.Hitta rätt person på rätt platsDu kan enkelt söka, hitta och spara kontaktuppgifter för respektive campus och byggnad. På så sätt vet du vem du kan kontakta om du har frågor eller om någonting händer.Kom igång med tre enkla steg:1. Logga in eller använd appen utan att skapa konto. Om du registrerar din e-postadress så skapas din personliga profil där du har möjlighet att:– Skapa felanmälan och se historik.– Ställa in campus samt favoritmarkera de byggnader som du vill få information om.– Använda Mina Sidor på akademiskahus.se2., Välj ditt campus och de byggnader som du vill hainformation om.3. Klart! Ditt flöde fylls nu med den information du vill ha.